nedelja, 21. junij 2009

V jami smo videli dve krastači

Za konec šolskega leta ogledat smo si učenci 3.c ogledali kraško jamo. Po lestvi smo se spustili v Tomažinov brezen blizu Hotedršice. Na dnu 5 m globokega vhodnega brezna smo zagledali majhno krastačo. Sošolka Špela me je opozorila, da se 1 m stran premika še ena krastača. Po velikosti sodeč, je bila ena starš, druga pa potomec. Ogledali smo si celo jamo, ki se konča z lepim jezerom. Globje v jami nismo našli nobene žabe več.

Oči mi je povedal, da je kot jamar večkrat na vhodu v jame našel krastače. V jame se zatečejo ker je tam vlažno. Mi pa mi jasno, kako bo krastača splezala ven iz jame, saj so stene popolnoma navpične. Krastače so znane po tem, da potujejo daleč stran od mlake kjer so se rodile, in da se vsako leto vračajo do nje, da odložijo mrest. Tomažinov Brezen je od najbližje mlake oddaljen več kilometrov in prava uganka je, kako se bo krastača vrnila do nje.





2 komentarja:

urhi pravi ...

pohvaliti moram, da se še najdejo ljudje, ki so jim žabe tako pri srcu. sam sicer prisegam na urhe, saj so zelo zabavni in simpatični, in imam doma tudi njegove paglavce. najhitrejši v razvoju že skaklja. sicer se paglavci najraje prehranjujejo z železovimi bakterijami. zanima me, če so vaše male žabice že doživele preobrazbo in s čim jih hranite? lep pozdrav!

Anja pravi ...

Urhi, lepo pozdravljen!

Zelo smo veseli vašega komentarja. Prav danes smo opazili, da so prvemu paglavcu že zrastle zadnej noge. Do popolne preobrazbe, bo potrebno počakati še kar nekaj časa.

Spomaldi smo paglavce hranili z algami, sedaj, ko jih več ne moremo dobiti, pa jim dajemo na drobno sesekljano solato. To jim je prava poslastica.

Praviš, da tvoji paglavci jedo železove bakterije. Kje pa jih dobiš - kako jih gojiš?????

Ali imš ti tudi blog ali spletno stran???

Lep pozdrav Anja in Miran