petek, 10. april 2009

Velike spremembe tudi v mlaki



Kje je ves mrest?

Danes smo šli zopet na mlako. Presenečeni smo opazili da je mresta zelo malo. Na začetku našega opazovanja smo izmerili da je bilo mresta za približno 20 posod. Danes smo ocenili, da ga je samo še za 3 posode. Kam je izginil mrest?

Lahko da ga je odnesla visoka voda. V ponedeljek, 30. marca je Logaščica tako narasla, da je poplavila nekatere mostove. Zadnja tako visoka voda je bila pred tridesetimi leti.

Lahko da so druge živali pojedle mrest. Lahko da so ga pojedle ptice. V nedeljo smo v Planini videli, da so se štorklje že vrnile.

Lahko pa da so ga požrle krastače. V vodi smo opazila mrest od krastače, ki je kot dolga veriga. Lahko da je "naš" mrest pojedla krastača, ki se je tam odložila svoj mrest. "Naš" mrest, ki je še ostal, je v mlaki malce ločen od tiste mlake kjer je mrest odložila krastača.
Lahko rečem, da se žabe enake vrste med seboj marajo, saj sva z očijem videla različno stare mreste iste vrste žab. Kako pa se marajo žabe različnih vrst, pa še ne vem? Morda nam bodo ta odgovor dali že paglavci.

Paglavci, ki so preživeli se uspešno razvijajo na mlaki in pri nas.


Ni komentarjev: