sreda, 8. april 2009

Ogrožene živalske vrste

V Sloveniji živijo predstavniki devetnajstih vrst dvoživk. Delimo jih na repate krkone (Urodela) in brezrepe dvoživke ali žabe (Anura). Med repate krkone spadajo človeška ribica ali močeril, 2 vrsti močeradov in 3 vrste pupkov, med brezrepe dvoživke pa 13 vrst žab. Vse vrste, z izjemo navadnega močerada, so zavarovane z Uredbo o zavarovanju ogroženih živalskih vrst (Uradni list RS 57/1993, 61/1993, 69/2000) in vse so uvrščene na Rdeči seznam (Pravilnik o uvrstitvi ogroženih rastlinskih in živalskih vrst v rdeči seznam, Uradni list RS 82/2002).

* Spletni naslov z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah:
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_URED680.html

* Spletna strani z vsebino s področja varstva narave:

http://www.arso.gov.si/narava/
http://www.mop.gov.si/si/delovna_podrocja/direktorat_za_okolje/sektor_za_politiko_ohranjanja_narave/ http://www.zrsvn.si/sl/

Z Anjo se zavedava kako pomenbna je skrb za ohranitev živalskih vrst. Za pomoč sva se obrnila na Agencijo Republike Slovenije za okolje in prostor pri Ministrstvu za okolje in prostor kjer sva dobila točno informacijo o možnostih odvzema živalskih vrst iz njihovega naravnega okolja.

Ker gre v Anjinem primeru za raziskovalno delo in bova vse živali po končanem opazovanju vrnila v okolje od koder sva jih vzela smeva gojiti paglavce tudi doma.

Najlepša hvala ga. Mateji Blažič iz ARSO za pomoč in pojasnila.

Ni komentarjev: